PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9ImJpZy5zdGIudWEiIHNyYz0iLy9wbGF5ZXIudmVydGFtZWRpYS5jb20vb3V0c3RyZWFtLXVuaXQvMi4wMS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC5taW4uanMiPjwvc2NyaXB0Pg==

Що таке пребіотики і чи потрібно включати їх у раціон

19.06.2019

Ведуча проекту «Зважені та щасливі»-8 Мирослава Ульяніна, як ніхто інший, знає все про правильне харчування. Які поживні речовини необхідно вживати, у яких об’ємах та коли. На своїй сторінці в Instagram гуру здорового способу життя розповіла про пребіотики. Чи потрібно включати пребіотики у раціон та з яких продуктів харчування їх можна отримати – читайте в матеріалі.

пребиотики

Що таке пребіотики?

Пребіотики — це складні вуглеводи, які не перетравлюються у кишечнику людини, але які розщеплюються бактеріями кишечника і тому позитивно впливають на стан мікробіоти. Вживання пребіотиків впливає на склад і активність мікроорганізмів, таких як лактобактерії та біфідобактерії.

До пребіотиків належить клітковина, яка обробляється кишковою мікрофлорою і вибірково стимулює активність бактерій кишечника, що впливає на здоров’я і самопочуття людини.

Більше на тему: Пробіотики: варто приймати чи ні

Чи потрібно включати пребіотики у раціон?

Споживання продуктів з високим вмістом клітковини однозначно знижує ризик хвороб серця і судин, діабету, раку товстої кишки, ожиріння і допомагає контролювати вагу, збільшує чисельність корисних бактерій.

бактерии

Дія пребіотиків

Коли складні вуглеводи потрапляють в кишечник, корисні бактерії починають розщеплювати їх на ферменти. Так утворюються жирні кислоти, які покращують захисну функцію кишечника та імунну відповідь організму.

Де містяться пребіотики?

Найбільше пребіотиків міститься в артишоку, цикорії, цільнозерновій пшениці, висівках, бананах, спаржі і зелені. Значна частина – у бобових. Американський інститут медицини рекомендує в день споживати близько 25 грамів клітковини жінкам і 38 грамів — чоловікам (для прикладу, у 100 грамах приготованої червоної квасолі — 9 г клітковини, в одному банані — 3,1 г, у двох скибках хліба з цільнозернового борошна — 5,4 г).

красная фасоль

Тому запишіть собі: рослинна клітковина, коріння та бобові (а не молочні продукти) — це хороший корм для бактерій завдяки наявності у них вітаміну Е, амінокислоти триптофан. Такі пребіотики ферментують в кишечнику, поліпшуючи його роботу. І тому пребіотики слугують «їжею» для бактерій-пробіотиків і підтримують мікрофлору кишечника в оптимальному стані.

артишок

Читайте більше цікавих новин у Viber і Telegram СТБ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Image00001итьбю

Licensor’s website www.endemolshmine.com

Спасибо!

Теперь редакторы в курсе.