PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9ImJpZy5zdGIudWEiIHNyYz0iLy9wbGF5ZXIudmVydGFtZWRpYS5jb20vb3V0c3RyZWFtLXVuaXQvMi4wMS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC5taW4uanMiPjwvc2NyaXB0Pg==

Осінній раціон від дієтологів «Зважені та щасливі»

28.10.2019

Із приходом осені наш організм завжди потребує зміни раціону. Аби зміцнити свій імунітет, збагатитися вітамінами та запобігти захворюванню на грип, необхідно змінити раціон харчування. Дієтологи проєкту «Зважені та щасливі» поділилися списком продуктів, які слід виключити з осіннього раціону, щоб не ослабити імунітет.

Більше на тему: Яблучний штрудель з лаваша: рецепт від Альони Александрової

Осінь – період, коли ми маємо можливість підготувати свій організм до зимового періоду та зміцнити імунітет. Аби зменшити ризики захворювання на застуду та грип, слід збалансувати своє харчування. Як це зробити та не зашкодити своєму здоров’ю?

Що виключити з осіннього раціону?

Доданий цукор

Передусім слід виключити з раціону доданий цукор. Саме цукор сприяє розвитку серцево-судинних захворювань, послаблює імунітет, погіршує стан шкіри і колір обличчя. Цукор стає причиною остеопорозу і псування зубів, викликає ожиріння. При надмірному споживанні цукру, коли запаси глікогену в печінці стають «зайвими», жири відкладаються не лише у підшкірно-жировому шарі, а й на внутрішніх органах. Будьте обережні і з фруктозою. Штучна фруктоза засвоюється клітинами в 22 рази швидше. Оскільки мозку потрібна глюкоза, то фруктозу він ігнорує, і вона відразу йде на «баласт» — у жир.

Біле борошно та випічка

Білого борошна та випічки з нього також не має бути в осінньому раціоні. Усі зернові культури містять необхідні для життєдіяльності людини корисні речовини в оболонці зерна та в його зародку. Очищуючи зерна, ми позбавляємо себе необхідних для здоров’я речовин. Під час виробничого процесу з пшениці видаляється 75% вітамінів і мінералів. Крім того, втрачається до 97% харчової клітковини. Цей процес видаляє 70% заліза, вітамінів групи В і магнію, 50% кальцію і усю кількість вітаміну E. Прості вуглеводи у випічці перешкоджають засвоєнню селену, сприяють бродінню у кишечнику і послаблюють імунітет. Біле борошно сприяє підвищенню рівня цукру в крові та впливає на вироблення інсуліну в організмі, що викликає ризик появи цукрового діабету ІІ типу.

Молочні продукти

Щодо молочних продуктів, то вони містять у своєму складі лактозу. Вона діє на організм так само, як і звичайна глюкоза, спричинює глікацію білків і має негативні наслідки для здоров’я: втрата еластичності судин, зморшки шкіри, погіршення роботи нирок. Часто вживане молоко містить інсуліноподібний фактор росту, який у дорослому віці людини стимулює запалення, гальмує процес відновлення ушкоджених клітин, тобто здатність до самовідновлення. Через це організм швидше старіє.

Трансжири

І остання складова раціону, на яку слід накласти табу, – це трансжири і продукти, до яких вони входять. Вафлі, тістечка, печиво, цукерки з кремом, дешевий шоколад, круасани тривалого зберігання спричиняють запалення судин, розвиток атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, ризик цукрового діабету ІІ типу, нейродегенеративних захворювань.

Читайте більше цікавих новин у Viber та Telegram СТБ.

Image00001итьбю

Licensor’s website www.endemolshmine.com

Спасибо!

Теперь редакторы в курсе.